Hvordan velge riktig pizzaovn i 2023

Innhold

Er du en pizzaelsker som ønsker å lage din egen autentiske pizza hjemme? Da kan en bærbar pizzaovn være den perfekte løsningen for deg. Men hvordan velger du den beste pizzaovnen?

Vår omfattende guide vil hjelpe deg gjennom de viktige vurderingene ved å kjøpe en pizzaovn. Vi har inkludert de beste pizzaovnene av noen få forskjellige stiler, og det er viktig å skille mellom dem. Når vi snakker om ulike typer pizzaovner, refererer vi hovedsakelig til typen drivstoff de bruker.

Det meste av denne testingen er gjort på utendørsovner. Disse kan fyres med naturlig brensel, som ved eller trekull, eller propangass.

Vedfyrt pizzaovn i en pizzeriarestaurant.
Vedfyrt pizzaovn i en pizzeriarestaurant.

Vedfyrt ovn er den eneste måten å lage pizza på for tradisjonalisten. Prosessen med å tilberede brød i en vedfyrt ovn er like gammel som vår jordbrukshistorie, og selv den moderne vedovnen har knapt endret seg i design siden den ble populær i antikkens Hellas. De er det pålitelige, tidløse alternativet.

Fordeler med en vedfyrt ovn er at naturlig drivstoffkilde gir en særegen, “vedfyrt” smak. Under de rette forholdene er tre i stand til å brenne varmere enn propan. Forenklet design er alltid pålitelig. Ulemper med en vedfyrt ovn er at det er en betydelig læringskurve. Det tar mer krefter å vedlikeholde denne type drivstoffkilde. Røyk og vedaske betyr også at pizzaovnen må rengjøres oftere.

Gassovner er den nest beste tingen til vedfyrte pizzaovner og er mer populære på grunn av deres tilgjengelighet og enkelt bruk. De kan raskt gjenopprette temperaturen når de tilbereder flere pizzaer, takket være deres konsekvente effekt. De er et praktisk, brukervennlig alternativ.

En gassdrevet grill fra Ooni. En person skal akkurat ta ut den ferdige pizzaen.
Gassdrevet pizzaovn.

Fordeler med en gassovn er at den er mer praktisk å sette opp og fyre selv. Renere brenning betyr ingen røyk, men ikke nødvendigvis renere for miljøet. Ulemper med en gassovn er at propan kan være dyrere enn tre. Matlaging med gass gir ikke den samme smaken. Kvaliteten på pizza avhenger av plasseringen og utformingen av brennere.

Elektriske ovner kan være det beste alternativet for deg som ønsker å lage mat inne, men fortsatt vil lage din egen pizza. Selv om de kanskje ikke er like morsomme å bruke som utendørsovnene, vil de definitivt få jobben gjort – spesielt hvis du har begrenset uteplass. 

Bilde av en svart elektrisk pizzaovn.
Eksempel på en elektrisk pizzaovn.

En fordel med elektriske ovner er at de tar mindre plass på benkeplaten og er enklere å bruke, noe som gjør dem mer allsidige for annen matlaging. 

Før vi går videre, er det viktig å påpeke at de fleste utendørs pizzaovner er designet for å produsere en pizza i napolitansk stil. 

Dette er den originale pizzastilen fra Napoli-regionen i Italia og har spesielle ingredienser og matlagingsteknikker. Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN) har siden 1984 utstedt en internasjonal forskrift om aspektene ved en ekte napolitansk pizza, og siden 2017 har kunsten å lage napolitansk pizza blitt anerkjent av UNESCO som en form for immateriell kulturarv som er verdig å ivareta.

Logo av Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN)

Selv om ovnene er designet i en napolitansk stil, betyr det ikke at de er henvist til å lage utelukkende én type pizza. Når du vurderer pizzaens stil, kommer det ned til varmen i ovnen. For å oppnå en ferdigstekt pizza klar til å kuttes og spises på mindre enn 90 sekunder, må du fyre tradisjonelle napolitanske pizzaovner mellom 420 – 460 grader. 

Hvis dette er måten du ønsker å gå frem, er det et must å ha en ovn som kan nå disse temperaturene. Napolitansk pizza har strenge regler for steketemperatur og timing, og det ferdige produktet kan være litt vått i midten.

Ekstreme ovnstemperaturer resulterer i de perfekt oppblåste skorpene til en pizza i napolitansk stil. For de som er vant til østkyststiler som New Haven eller New York, vil du fortsatt ha en varm ovn, bare ikke fullt så brølende som de tradisjonelle napolitanske ovnene. 

Det anbefales å bake disse i en form for panne, og på grunn av tykkelsen på fyllet krever disse paiene steketider i området 30-40 minutter ved enda lavere ovnstemperatur på rundt 200 grader.

Egenskaper ved en pizzaovn

I stedet for å diskutere hvilken pizzastil som er best, vil vi fokusere på egenskapene til en ovn som lar deg bake pizzaen til dine ønsker. Uansett om du vil ha en napolitansk pizza med vedfyring, en New Haven pizza med sprø skorpe eller en Chicagostil pizza, finnes det en ovn for deg. Spesielle designfunksjoner vil hjelpe deg å velge den beste ovnen for å lage din perfekte pizza.

I stedet for å fokusere utelukkende på kvaliteten på pizzaen, vil vi undersøke andre hensyn som gjennomsnittlig oppvarming og steketider. Gjennomsnittlig steketid er avhengig av utgangseffekten (varmen en ovn kan produsere), størrelsen på ovnen, konstruksjon og isolasjon, plassering og kvalitet på pizzasteinen, og utformingen av ovnen. 

Vi ønsker å fokusere på integriteten til selve ovnen og unngå diskusjoner om hvordan en pizza skal spises. Gjennomsnittlig koketid deles inn i forvarmingstid og steketid. Uavhengig av drivstofftype. 

Forskjeller i forvarmingstid tar ikke hensyn til gjennomsnittlig steketid. Pizzaovner varierer i steketid, fordi det blir påvirket av isolasjon og oppvarmingstid når pizzaer tas ut og inn. Gassfyrte ovner er mer praktiske hvis du ikke kan passe flammen konstant. 

Chef is putting pizza to the oven
Det kan være vanskelig å mestre flammen i en vedfyrt ovn.

En varmere ovn er nødvendig for napolitansk stil, men for en siciliansk pizza trenger du lengre tilberedningstid, spesielt hvis du planlegger å lage flere pizzaer samtidig. Derfor er det viktig å vurdere hvor mange pizzaer du vil lage om gangen.

Ved planlegging av tynne pizzaer som skal stekes ved over 305 – 325 celsius, er total varmeeffekt en viktig faktor. Hvis du skal lage en autentisk en, må du være komfortabel med å jobbe rundt åpne flammer og høye temperaturer.  

Selv om det ikke er like enkelt å fyre opp som pizzaovner med gass, kan tre produsere høyere temperaturer enn propan. På grunn av den intense varmen til disse ovnene, vil gjennomsnittlig steketid være betydelig kortere enn du er vant til. De fleste av disse ovnene har en gjennomsnittlig steketid på mellom 2-6 minutter.

Det kan ta tid å lære disse ferdighetene, og en kraftig varm ovn kan resultere i litt svart pizza for nye kokker. Hvis dette skjer, tilpass størrelsen på vedfyringen eller reguler gasseffekten for å oppnå ønskede resultater. Når du planlegger å lage pizza, er det viktig å tenke på hva slags pizza du vil lage og hvor mange du vil lage. 

Close up of margherita pizza.
Pizza Margherita rett ut av ovnen.

Det er enkelt å justere innstillingene på en gassovn, mens med en vedfyrt ovn kan du justere varmen ved å legge til ved eller bryte opp glørne. Ta i betraktning både den gjennomsnittlige interne ovnstemperaturen og temperaturen ved bunnen av ovnen (pizzasteinen). Den første påvirker hvor godt toppingen stekes, mens det andre bestemmer hvor raskt og effektivt skorpen stekes.

Kunsten å lage pizza handler om å oppnå den perfekte skorpekonsistensen samtidig som toppingen er ferdig stekt og osten begynner å boble. Dette krever en harmoni mellom ledningsvarmen til pizzasteinen og den konvektive (luft) varmen til temperaturen i omgivelsene inne i ovnen. Størrelsen, tykkelsen og kvaliteten på materialet som brukes til å lage pizzasteinen og dens posisjon i forhold til varmekilden vil alle påvirke hvor effektivt skorpen hever seg og stekes.

For å varme opp pizzasteinen er det best å skru ovnen på maksimal effekt, men under stekingen må man ofte temperere flammen for å oppnå den perfekte temperaturen. Vedovner er ideelle for å forvarme steinen, og deretter legger man til noen små trebiter for å lage en rullende flamme som gir akkurat nok varme til å tilberede toppingen. Avhengig av brennerne kan det være nødvendig å justere dem for å harmonisere steinen og den indre lufttemperaturen for å oppnå den perfekte pizzaen.

Pizza oven burning in flames getting ready to bake pizza
Harmoni mellom pizzasteinen og luften for å skape den beste pizzaen.

Moderne ovner bruker konvektiv, ledende og strålingsvarmeoverføring for å tilberede pizzaen din. Den innvendige temperaturen i ovnen og ledningsvarmen fra pizzasteinen er proporsjonal med varmebevaringen til selve ovnen. Enklere forklart; jo mer varme ovnen kan holde på, desto mer jevn er den indre temperaturen. 

Vedfyrte alternativer og en rekke av de gassfyrte modellene er avhengig av konvektiv varmeoverføring via rullende flamme for å varme pizzasteinen. Hvis ovnen ikke er isolert, vil den ikke oppnå høyere maksimale lufttemperaturer, og det vil også ta betydelig lengre tid for steinen å varme opp mellom pizzaene.

Isolasjon

Isolasjon spiller en viktig rolle når det kommer til å lage den perfekte pizzaen. Selv om kokkens dyktighet også spiller inn, kan noen ovner produsere en bedre pizza enn andre på grunn av sin høyere isolasjon. En kraftig ovn kan forvarme raskt og gjøre det enklere å bake pizza i en travel hverdag, men en godt isolert ovn vil kunne opprettholde varmen og tillate deg å bake flere runder med pizzaer.

Bilde av en tradisjonell vedovn hvor det vises isolasjonen av selve pizzaovnen.
Det er viktig å vurdere hvor ofte du planlegger å bruke pizzaovnen din når du velger en ovn med riktig isolasjon.

Mange ovner er designet med doble vegger og keramisk fiberisolasjon, som gjør dem relativt bærbare. Men selv om moderne isolasjon ikke er like tykk som tradisjonell isolasjon, kan den fortsatt bidra til å opprettholde varmen.

Design av ovner

De fleste pizzaovnene vi har vurdert har et liknende design. Det kuppelformede eller hvelvede taket er en etterligning av tradisjonelle pizzaovner, som er designet for å sikre god luftsirkulasjon. Vedilden på baksiden trekker inn luft fra fronten for å brenne flammene, som deretter sprer seg og varmer opp de indre veggene i ovnen og pizzasteinen. Når ovnen har oppnådd ønsket temperatur, er det varme fra veggene og den ledende varmen fra pizzasteinen som tilbereder pizzaen, ikke lenger flammene.

De beste bærbare pizzaovnene fungerer etter samme prinsipp, men med noen moderne forbedringer i designet som styrer luftstrømmen og varmen bedre. Disse ovnene er vanligvis godt isolert for å holde på varmen, men varmer ikke nødvendigvis opp via stråling. Derfor har de kortere tak, slik at flammene kommer i nærmere kontakt med pizzaen.

Hvorvidt ovnen har en skorstein, avhenger vanligvis av drivstoffkilden, men det er ingen fast regel. Alle vedfyrte ovner vil ha en skorstein for å omdirigere røyken, mens mindre isolerte gassfyrte modeller (som også krever en dør for å holde på varmen) vil ha en skorstein for å trekke varme mot fronten av ovnen.

En vedfyrt pizzaovn ved siden av en nylig oppsatt pergola. Ovnen er lagt på toppen av en betongflate slik at personene som skal bruke den får den hevet og kan ha mer kontroll.
En vedfyrt pizzaovn med en skorstein.

Tilgjengelighet

Tilgjengelighet er en viktig faktor å vurdere når man velger mellom en vedfyrt eller gassfyrt pizzaovn. Mens vedfyrt ovn tradisjonelt har blitt brukt til å lage pizza, er det en krevende læringskurve å mestre teknikken for å bevege seg raskt og effektivt, samt å bygge og vedlikeholde en ild som produserer den passende varmen. 

Å bake vedfyrt pizza er virkelig en kunstform som tar tid og engasjement å perfeksjonere. Derfor kan det være lurt å vurdere en gassfyrt ovn som et bedre utgangspunkt, spesielt for de som er helt nye til å lage mat med naturlig flamme.

Bærbarhet

Bærbarhet er en annen faktor å vurdere når man velger en pizzaovn. Mens mange ovner markedsføres som bærbare, er noen mer bærbare enn andre. Størrelse og vekt er åpenbare faktorer å vurdere, men det er også viktig å se på fotavtrykket til ovnen. 

Et baby boomer-par sjekker pizzaen i pizzaovnen i bakgården.
En liten ovn som enkelt kan lagres og er bærbar.

Noen ovner har designspesifikasjoner som forbedrer lagring og bærbarhet, som sammenleggbare ben eller en lavere profil. Det er også viktig å sjekke reglene og forskriftene i ditt område, spesielt i leiligheter eller leilighetskomplekser, da noen steder ikke tillater bruk av en vedfyrt ovn. En faktor knyttet til bærbarhet som ofte blir oversett er også det faktum at forberedelse av pizza tar både tid og plass, og kan være en utfordring når man prøver å ta showet ut av kjøkkenet.

Allsidighet

Allsidighet er en faktor vi tar hensyn til, men det utgjør kun en liten del av vår vurdering av disse ovnene. Disse ovnene er primært designet til å lage pizza, men om du ønsker å bruke den til andre formål vil vi anbefale en standard ovn i stedet. Selv om allsidighet kan være en bonus, bør du være klar over at dette er en betydelig investering. 

En gutt legger inn en pizza i ovnen.
En vanlig ovn er svært allsidig og kan brukes til langt mer enn en pizza.

Allsidighet er også avhengig av størrelsen på ovnen, spesielt størrelsen på ovnskammeret og åpningen. De fleste ovner har plass til en stekepanne eller et varmt brett, mens noen er store nok til å bake lange brød som italiensk brød eller fransk baguette. Andre ovner er høye nok til å bake runde brød som boule. Men det er viktig å merke seg at disse bærbare pizzaovnene ikke er designet med isolasjon for å bake brød med rester av strålingsvarme som deres mer robuste motparter på kjøkkenet.

Når det kommer til å velge den beste pizzaovnen, er det mye mer å ta hensyn til enn bare baking av pizza. Med et bredt spekter av alternativer tilgjengelig, kan det være vanskelig å finne den perfekte pizzaovnen som passer til dine spesifikke behov. Etter grundig testing og bruk av hver modell, har vi nå samlet en omfattende kunnskap om de beste pizzaovnene som er tilgjengelige i dag. Vi håper at denne artikkelen, med våre grundige vurderinger, vil hjelpe deg med å navigere gjennom utvelgelsesprosessen.

I en verden der mange streber etter å opprettholde …

Lavkarbo pizzabunner for et balansert kosthold

Pizzabunn er selve fundamentet til enhver god pizza, og …

Delikat grov pizzabunn