Pizzadeig oppskrift – 2023

Innhold

Denne autentiske italienske pizzadeig oppskriften vil garantert bli din nye favoritt. Enten du lager den for hånd eller i en mikser, vil det å lage din egen pizza hjemme gjøre kvelden ekstra spesiell. Med denne enkle pizzadeig oppskriften kan du lage tre pizzabunner på bakepapir, som kan lages samme dag eller stå til heving over natten i kjøleskapet. Så uansett hva slags pizzaskorpe du foretrekker, tynn eller tykk, kan du lage den med denne pizzadeig oppskriften. Skroll nærmere bunnen for oppskriften!

Du kan lage en klassisk Pizza Margherita eller en populær Pizza Bianca, eller prøve deg på noe nytt som en potetpizza. Mulighetene er uendelige, og enhver topping går! I Italia er det enkelt å få tak i en god pizzadeig. Den har blitt gitt videre i generasjoner, og det er ikke uten grunn. Denne pizzadeig oppskriften vil gi deg den beste pizzadeigen du noen gang vil smake.

Tre ferske pizzadeiger rullet til en ball, klare til å brukes. Ligger på en trebenk.
Fersk pizzadeig klar til å brukes.

Hvordan lage den beste pizzadeigen

For å lage den beste pizzadeigen, begynn med å tilsette vann og sukker i bollen på mikseren din (eller en stor bolle hvis du elter for hånd). Dryss gjæren på toppen, la stå i 5-10 minutter, og rør deretter med en tresleiv eller slikkepott for å kombinere.

Tilsett olivenolje, mel og salt, og begynn å kombinere på lav hastighet med krokfestet. Skrap kroken og hev deretter til middels hastighet og elt i cirka 5 minutter eller til du har en jevn elastisk deig.

Deigmikser gjør klar en ny batch med pizzadeig, etter å ha brukt en fantastisk pizzadeig oppskrift.
Deigmikser er en enkel og rask måte å lage pizzadeig.

Legg deigen i en lett oljet bolle, dekk med plastfolie og et stort rent kjøkkenhåndkle, og la den stå på et varmt trekkfritt sted til den er doblet i størrelse. Slå deigen ned et par ganger og del i 1-3 kuler, og la deigen hvile i 20 minutter. Legg deigen i ønsket pizzapanne eller bakeplater (lett oljet) og form deigen til ønsket form med rene, lett våte eller oljede hender.

Topp med favoritttoppingen din (uten ost), stek i ca. 15-20 minutter (til skorpen er gyllen) og topp deretter med revet mozzarellaost og stek i 2-3 minutter til eller til osten har smeltet.

Denne pizzadeig oppskriften har blitt gitt i arv i mange år. Du kan lage tynn skorpe eller tykk skorpe, og toppe den med hvilke ferske ingredienser du måtte ønske.

Hva er forskjellen mellom pizzadeig og brøddeig?

Både brød og pizzadeig starter med de samme hovedingrediensene som mel, vann, salt og gjær. Måten du håndterer deigen på er det som avgjør om det blir pizza eller brød. De kan begge ha de samme ingrediensene, men formelen for å lage dem er forskjellig, med forskjellige mengder salt, vann og olje. Selv om begge deiger ofte brukes om hverandre.

Deilig ferskt brød liggende på en trefjøl. Rundt trefjølen ligger det en rekke forskjellige brød. Fra loff til grovere varianter.
Deilig ferskt brød.

Ingredienser

Siden det er svært få ingredienser i pizzadeig, er det viktig at alle ingrediensene er av god kvalitet og aktive. Vann bør alltid være lunkent, sørg for at temperaturen er mellom 36-40 C. Gjær kan være aktiv tørrgjær.

Sukker regnes som mat for gjæren, som omdanner den til karbondioksid og alkohol. Olivenolje hjelper til med å mørne deigen og gi en fantastisk smak. Mel bør ha minst 12 % protein. Brødmel vil produsere en seigere skorpe. Salt er nødvendig for å gi smak til deigen

Hva er det beste melet for å lage pizzadeig?

Noen sverger til brødmel, vanlig hvetemel (12 % protein eller høyere) fungerer også bra. Det er ikke nødvendigvis melet, men hvordan du lager pizzaen som teller! Selv om du foretrekker brødmel, så bruk det for all del!

En grønn bolle med mel.
Mel burde ha minst 12% protein.

Aktiv gjær

Sørg for at gjæren er aktiv når du lager pizzadeig. Fyll en liten bolle med lunkent vann og tilsett en klype sukker. Dryss gjæren over vannet og rør for å kombinere. La blandingen hvile i fem minutter. Hvis gjæren er aktiv, vil den løse seg opp i vannet og blandingen vil boble. Hvis du vil gi deigen ekstra smak, kan du tilsette hvitløk, løkpulver, oregano eller basilikum. Visp krydderet inn i melet før du tilsetter det i gjærblandingen.

Pizzadeig heves mens gjæren er aktiv og spiser sukkeret for å produsere gass.
Boblene indikerer at gjæren er aktiv.

Ulike typer pizza å lage

Med denne pizzadeig oppskriften kan du lage to store og en liten pizza. Du kan velge å lage en veggiepizza med cherrytomater, paprika, sopp og løk, eller en italiensk pølse-pizza med tomatsaus og skivet sopp og paprika. Den tredje pizzaen kan toppes med hakkede friske tomater og skivede sorte oliven og nduja. Alle pizzaene bør toppes med strimlet fast mozzarella etter at de er stekt.

Ulike typer ingredienser til pizza. Sopp, oliven, tomat, cheddar, sennepsfrø, paprika og salami.
Enkle ingredienser som sopp og oliven er populære alternativer.

Hvordan lage og forme deigen

For å lage og forme deigen, må du elte den til den er jevn og elastisk. La den heve i en lett oljet bolle, dekket med plastfolie og en ren stor kjøkkenklut. Plasser bollen på et varmt, trekkfritt område og la den heve i ca. to timer.

Del deigen i 2-3 runder og la den hvile i 20-30 minutter før du smører pizzapannen eller bakeplaten med litt olivenolje og tilsetter deigen. Unngå å kjevle deigen med en kjevle, bruk heller rene hender. Bakepapir er ikke nødvendig.

En kvinne har tre pizzadeiger liggende. Hun tar den ene og begynner enkelt å forme den.
Sørg for å bruke nok mel.

Hvorfor smøre deigen før heving? 

Det er viktig å legge deigen i en lett oljet bolle og rulle den til å dekke den lett med olje før heving. Dette vil unngå at det dannes en skorpe på deigen og holde den jevn og myk.

Hvor lenge skal deigen eltes?

Det er viktig å elte deigen til den er jevn og elastisk, ca. 7 minutter for hånd og 5 minutter med maskinen. Deigen kan eltes for hånd eller med maskin ved hjelp av deigkroken i mikseren.

Det er viktig å ikke overelte og å strekke deigen forsiktig med fingertuppene i stedet for å bruke en kjevle. Luftboblene i deigen gjør at skorpen blir lett og luftig, og det er akkurat det man ønsker.

Eltemaskin arbeider deigen på nært hold av deigen i elektrisk mikser
Det er viktig å ikke overelte.

Hva gjør man når man slår ned deigen? 

Når man slår deigen ned, fjerner man noen av gassboblene som har blitt dannet av gjæren mens den hevet, noe som vil gi et finere korn. Dette bidrar også til å slappe av glutenet som gjør deigen lettere å forme.

Kan deigen lages på forhånd?

Ja, deigen kan absolutt lages på forhånd og oppbevares i kjøleskapet over natten.

Tilbered deigen, legg i en lett smurt bolle, dekk til med plastfolie og la heve natten over i kjøleskapet. La deigen heve i kjøleskapet i 12-14 timer for best resultat. Ta deigen ut av kjøleskapet og sett den til romtemperatur i ca. 30-60 minutter, slå den ned, del den deretter i 2 eller 3 deler, la den hvile i ca. 20 minutter, form til ønsket størrelse og legg til topping etter ønske.

Hvordan vet man når deigen har steget nok? 

Lag en fordypning i deigen med knokene eller et par fingre. Hvis fordypningen forsvinner, trenger deigen lengre tid på å heve. Hvis bulken sitter igjen, er pizzadeigen klar til steking.

Trenger pizzadeigen to hevinger? 

Nei, deigen trenger ikke heve to ganger. Denne pizzadeig oppskriften er deilig med bare en første heving. Men hvis man leter etter noe fantastisk, kan man gjøre som mange italienske pizzasteder gjør og la den første hevingen skje i kjøleskapet over natten. Ta deigen til romtemperatur i 30-45 minutter, slå den ned og la den heve en gang til i ca. en time.

Deilig pizzadeiger heves. De er lett oljet og ligger på bakepapir.
Å heve to ganger er preferert av de fleste pizzafanatikere.

Topping

Noen favoritt pizzatoppings er skivet italiensk pølse, pepperoniskiver, oppskåret eller hakket paprika, skivet sopp, pancetta eller bacon. Brokkoli, ruccola, wurstel og pommes frites er også favoritter i Italia. Hvis man liker ananas, kan man legge det til også. Man kan også bytte opp ostetoppingen ved å tilsette litt blåmuggost, fontina eller provolone eller parmesanost.

Hva kan man lage med hjemmelaget pizzadeig 

I tillegg til å lage en vanlig pizzadeig, kan man lage en hjemmelaget Calzone, eller en bestemors calzone, eller hvorfor ikke noen minipizzaer? En annen favoritt er en pizza toppet hamburgerrygg. Man kan også eksperimentere med egne ideer!

Calzone pizza på et trebrett med fersk salat ved siden av.
Calzone pizza

Hvordan bruke pizzastein

Begynn med å plassere pizzasteinen i en kald ovn. Forvarm ovnen til mellom 250 grader. Når ovnen har oppnådd ønsket temperatur, vil pizzasteinen være varm nok til å brukes. Skyv pizzaen over på steinen ved hjelp av et pizzaskall og følg deretter oppskriften din. Etter bruk, børst av steinen, men ikke vask den.

Hvordan fryse pizzadeig? 

La deigen heve før frysing, del den deretter i ønskede porsjoner, legg i lufttette fryseposer og frys ned. Deigen kan holde seg i fryseren i opptil tre måneder.

Pizzadeig legges i fryseposer for å fryses ned.
La deigen heve før frysing.

Hvordan tine pizzadeig? 

For å tine frossen deig, la den tine over natten i kjøleskapet (i ca. 8 timer). Ta den deretter ut av kjøleskapet og la den komme til romtemperatur i ca. 30-60 minutter på kjøkkenbenken. Når den er klar til bruk, fortsett med pizzadeig oppskriften fra trinn 4. Alternativt kan den frosne deigen fjernes fra posen eller beholderen og plasseres i en bolle med nok plass til å utvide seg. Dekk den med plastfolie og la den tine og heve i et par timer før bruk.

Slik steker du den beste pizzaen 

Pizza bør alltid bakes i en veldig varm ovn på 250 grader. Topp pizzaen og la den koke før du legger til den revne mozzarellaosten. Stek den til osten er smeltet.

Pizzadeig oppskrift:

Å lage pizza hjemme er ikke bare morsomt, men også enkelt med denne enkle pizzadeig oppskriften. Her er hva du trenger:

Ingredienser

  • 2 kopper lunkent vann 
  • 1 klype sukker 
  • 1 1/2 ss aktiv tørrgjær 
  • 2 ss olivenolje 
  • 1,25 l eller 660 gram universalmel eller brødmel.
  • 1 1/2 ts salt

Fremgangsmåte

Tilsett varmt vann og sukker i bollen på mikseren din (eller en stor bolle hvis du elter for hånd), dryss gjæren på toppen, la stå i 5-10 minutter, og rør så for å kombinere. Fortsett med maskin eller hånd.

Maskin

Tilsett olivenolje, mel og salt, med krokfestet begynn å kombinere på lav hastighet #1, skrap kroken og hev deretter til middels hastighet #2 og elt i ca. 5-7 minutter eller til du har en jevn elastisk deig (skrape kroken halvveis gjennom eltingen).

For hånd 

Tilsett olivenolje, mel og salt, og rør deretter med en gaffel til deigen begynner å samle seg. Fjern deigen fra bollen på en lett melet overflate og elt til deigen er jevn og elastisk i ca. 10 minutter (hvis deigen er veldig klissete, tilsett litt ekstra mel).

Neste steg

  1. Ha i en lett oljet bolle, rull deigen slik at den dekker lett med olje, dekk bollen med plastfolie og et stort rent kjøkkenhåndkle, la stå på et varmt trekkfritt område til det er doblet i bulk, ca. 2 timer.
  2. Forvarm ovnen til 250 grader. Slå deigen ned et par ganger og del i 1-3 kuler, la deigen hvile i 20 minutter. 
  3. Legg deigen i ønsket pizza eller kakeark (lett oljet) og form deigen til ønsket form (bruk de rene hendene). 
  4. Topp med favorittpålegget ditt (uten osten), stek i ca. 15-20 minutter (til skorpen er gyllen) og topp deretter med revet mozzarellaost og stek i tre minutter til eller til osten er smeltet. Nyt!

Merknader 

I bollen til mikseren tilsett mel, gjær og sukker og bland, tilsett deretter vann og olje, begynn å blande med eltekroken og tilsett salt, fortsett å elte i ca 8-10 og fortsett med pizzadeig oppskriften. Når du bruker aktiv tørrgjær kan deigen heve litt raskere, så hold øye med den. Hvis du har en viftestøttet ovn, kan du senke ovnstemperaturen med 50 grader F (eller 20 grader C).

Pizzasaus

Her er to enkle sauser du kan lage hjemme:

Tomatsaus passata - tradisjonell saus for italiensk mat. Svart bakgrunn. Topp utsikt
Fersk tomatsaus.

Enkel pizzasaus

I en middels bolle legger du en boks med terninger eller purerte tomater, tilsett 1 ts oregano, 1 ts basilikum, et dryss salt, spiseskje eller to olivenolje og rør for å kombinere. Topp pizzadeig.

Fersk tomatsaus

Hakk ferske tomater (15-20 cherry eller 3-4 roma tomater) hvis du bruker roma tomater, fjern frøene, sleng med 1 ts oregano, 1 ts basilikum (eller til og med 5-6 hakkede friske basilikumblader) 1-2 klyper salt og en spiseskje eller 2 olivenolje.

Topping

Prøv å tilsette rørte stekte grønnsaker og italiensk pølse på pizzaen din. I en middels stekepanne tilsett italiensk pølse (tarm fjernet og hakket) og stek til de begynner å bli brune, tilsett tynne skiver, løk, pepper og sopp og en klatt olivenolje, 1/2 ts oregano, basilikum, salt og pepper etter smak, kok på medium i omtrent 10 minutter. Bruk som topping til pizza (på sausen og stek deretter).

Nå har du en enkel pizzadeig oppskrift som du kan prøve hjemme. Lykke til og nyt!

I en verden der mange streber etter å opprettholde …

Lavkarbo pizzabunner for et balansert kosthold

Pizzabunn er selve fundamentet til enhver god pizza, og …

Delikat grov pizzabunn